3.4.2010

Päänahan kutina

Sekä lapsilla että aikuisilla päänahka joskus kutisee. Jos hiuksia pestään päivittäin syynä voi olla liian ahkera pesu, joka kuivattaa päänahkaa. Harvenna pesukertoja ja levitä hoitoaine päänahkaan asti. Kutinan pitäisi helpottua.
Jos hiuksia pestään vain kerran viikossa tai harvemmin kutinan syy voi olla lika. Lisää pesukertoja.
Jos syynä ei ole liiallinen pesu tai pesemättömyys on aika miettiä muita vaihtoehtoja. Täit, talipunkit ja muut päänahassa vaeltelevat syöpäläiset voivat aiheuttaa sekä kutinaa että ihottumaan ja finnejäkin päänahkaan. Käy asiantuntevalla hiusterapeutilla tutkituttamassa päänahkasi.
Jos haudot päätäsi säännöllisesti hatulla tai pipolla päänahka voi alkaa kutista, pese päähine yhtä usein kuin hiuksetkin. Noudata samaa ohjetta hiusharjojen ja -kampojen kanssa. Molemmat on syytä pestä samalla kuin hiuksetkin.
Vanhoilla ihmisillä päänahka voi kutista kuivuuttaan, kun iho ei enää jaksa tuottaa riittävästi rasvaa. Kutinaa voi helpottaa levittämällä kosteusvoidetta päänahkaan yöksi tai tekemällä hiuksiin kosteuttavia naamioita. Vanhemmiten hiustenpesukertojen väliä voi pidentää.
Joskus päänahan kutina voi johtua likaisista vuodevaatteista, erityisesti tyynyliinoista. Vaihda tyynyliina kerran viikossa. Tyynyliinan silittäminen tappaa siitä kaikki mikrobit ja syöpäläiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos viestistäsi!